Vi har koll på boverkets krav på IMD system för dig i Dalarna

För fastighetsägare och bostadsrättsföreningar som planerar att installera IMD system i Dalarna finns det ett antal krav att ha koll på och förhålla sig till. Givetvis har vi koll på vad som gäller och här kan du läsa om allt du behöver veta!

Boverkets krav på IMD system i Dalarna

Planerar du som fastighetsägare eller ni som bostadsrättsförening att installera ett IMD system i Dalarna? Då är det viktigt att ha koll på vilka regler och krav som gäller. Vi på Kalema E-Mobility har installerat många IMD system runtom i Dalarna och har givetvis full koll på vilka aktuella krav som finns. Här går vi igenom allt du behöver ha koll på kring Boverkets nya krav.

Sveriges regering har beslutat att införa krav på individuell mätning och debitering (IMD) av varmvatten och värme i flerbostadshus från halvårsskiftet 2021. Den 1 juli år 2021 trädde nya regler och krav på IMD system i Dalarna och övriga Sverige i kraft. Dessa är en följd av EU:s direktiv om energieffektivisering och syftar till att boende själva ska kunna se sin egen förbrukning och på så sätt aktivt kunna spara energi. Att bli medveten om sin förbrukning har enligt studier visat sig få människor att minska sin användning på olika sätt och aktivt spara energi – exempelvis genom att använda mindre varmvatten och sänka temperaturen inomhus. Idag är det Byggnadsnämnden som har tillsyn över IMD.

Nedan kan du läsa vad som gäller

  • Kravet på IMD system gäller sedan den 1 juli 2021 för flerbostadshus med en energiprestanda, primärenergital, som överstiger 180 kWh/m2 och år i Jämtlands, Norrbottens och Västerbottens län och 200 kWh/m2 och år i övriga landet.
  • IMD för uppvärmning gäller flerbostadshus med låg energieffektivitet som har en central värmekälla alternativt fjärrvärme.
  • IMD för tappvarmvatten för olika typer av flerbostadshus krävs numera dels vid ombyggnad som omfattar en ny installation eller som innefattar en väsentlig ändring av en befintlig installation.

Viktiga datum att ha koll på

  • 1 juli 2023

Det här är den sista dagen för att ha genomfört energieffektiviserande åtgärder som inte genomförs i samband med ombyggnad.

  • 1 juli 2026

Detta är den sista dagen för att ha genomfört energieffektiviserande åtgärder som genomförs i samband med annan ombyggnad.

Vill du veta mer?

Är du intresserad av att installera ett IMD system i Dalarna, eller behöver ni hjälp att avgöra om ni berörs av de nya kraven? Tveka då inte att kontakta oss på Kalema E-Mobility. I samarbete med vår leverantör Home Solutions kan vi erbjuda kostnadseffektiva digitala fastighets- och mättjänster som både förbättrar driftekonomin, höjer boendekomforten och bidrar till ett hållbart samhälle.

Kontakta oss för allt som rör IMD system

Vill du ta hjälp av oss för att installera ett IMD system i Dalarna? Då är du varmt välkommen att fylla i formuläret så återkopplar vi med en offert inom kort!

Aktivera JavaScript i din webbläsare för att slutföra detta formulär.